22 grudnia 2013

Życzenia świąteczne

Zamieszczając zdjęcie choinki, przyozdobionej przez moją wnuczkę, przypominam swój przepis na sernik.

Polecam, bo to bardzo łatwo i szybko do zrobienia, na bazie serków homogenizowanych, bez żadnego spodu, wylewa się na wysmarowaną tłuszczem formę i piecze. Jeśli chcemy zrobić na dużej blasze, trzeba wziąć przynajmniej 1,5 proporcji. Serki najlepiej kupić nie słodzone, zwykłe (takie po 250 g), jeśli w sklepie oferują tylko waniliowe, także można użyć, ale wtedy warto dać trochę mniej cukru. Jeśli są większe opakowania, trzeba odpowiednio pomnożyć proporcje. W tym roku wzięłam 5 serków po 400 g - czyli poza tym wszystkiego co niżej wymieniono dałam razy 2.

Sernik
4 jaja
1 szklanka cukru
3 łyżki stołowe płaskie mąki kartoflanej
4 serki homogenizowane po 250 g
1 łyżka mała proszku do pieczenia
½ kostki masła
rodzynki, ewentualnie skórka pomarańczowa

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło serki, mąkę i proszek do pieczenia, na koniec dodać ubite białka i rodzynki lub skórkę, piec około godzinę, do lekkiego zrumienienia.

Smacznego i wszystkiego najlepszego – na Święta Bożego Narodzenia i cały Nowy Rok!